BAL GİBİ DE DOĞAL DEĞİL
BAL GİBİ DOĞAL' İDDİALARI YERLE BİR OLDU
 

 

Reuters Haber Ajansının bildirdiğine göre; kamuoyunda NBŞ olarak bilinen nişasta bazlı şekerlerle ilgili yapılan son güncel araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildi. 

NBŞ'nin sofra şekeri ile aynı olduğu, kimyasal etkileşimler sonucu elde edilmesine rağmen NBŞ'nin 'bal kadar doğal' olduğu ileri sürülüyordu. Ancak ABD'nin önemli araştırma üniversitelerinden olan Utah Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bu iddiaları yerle bir etti.

Utah Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan araştırmaya göre, dişi farelerde yapılan denemeler, mısır şurupları ile beslenen farelerin sofra şekeri (sakaroz) ile beslenen farelere göre yaşam sürelerinin 1,87 kat kısaldığı ve üretkenliklerinin azaldığı belirlendi.

Söz konusu araştırma Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilirken, Utah Üniversitesi tarafından yürütüldü. Araştırmanın sonuçları Beslenme Dergisi (Journal of Nutrition) Mart 2015 sayısında yayınlandı.

Araştırma sonuçları, mısır şurupları ile sofra şekerinin etkilerini ortaya koyması bakımından önem taşıyor